pondelok 30. marca 2009

15. marec 2009 - Svetový deň spotrebiteľských práv

Tlačová správa Asociácie spotrebitelskych subjektov Slovenska
15. marec 2009 – Svetový deň spotrebiteľských práv

Organizácia Consumers International a jej 220 členov sa 15. marca, v Svetový deň spotrebiteľských práv, zjednocuje s cieľom apelovať na Svetovú zdravotnícku organizáciu, aby podporila medzinárodný kódex, ktorý by skoncoval s propagáciou a reklamou potravín pre deti, ktoré obsahujú veľké množstvo tuku, cukru a soli.

Svetová zdravotnícka organizácia v roku 2009 otvorí verejnú diskusiu s cieľom stanoviť náčrt odporúčaní pre marketing potravín zameraných na deti. V závislosti od jej výsledkov sa predpokladá, že členské krajiny budú hlasovať o definitívnych návrhoch v máji roku 2010 na Svetovom zdravotníckom zhromaždení.
Odporúčania by sa mali týkať zákazu televíznej a rádiovej reklamy, ktorá propaguje nezdravé jedlá medzi šiestou hodinou ráno a deviatou hodinou večer; zákazu reklamy nezdravých jedál využívajúcej nové média ako web stránky, sociálne siete, textové správy; zákazu propagácie nezdravých jedál v školách; zákazu využívania darčekov a hračiek zadarmo rovnako ako zákazu využívania známych osobností, kreslených postavičiek a súťaží v rámci marketingu nezdravých jedál.


Božena Stašenková

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára